round

Välkommen till en utbildningsdag om vattenaktivitet!

Vattenaktivitet är något som de flesta inom livsmedelsindustrin har hört talas om på något sätt, eftersom det tillsammans med temperatur och pH är det mest generella sätten att mäta och kontrollera risken för tillväxt av bakterier i livsmedel. Metoden är oslagbar som parameter för hållbarhet och HACCP kontrollpunkt, oavsett om det gäller köttprodukter, ost, snus m.m. Ett fåtal mätningar är det enda som behövs för att direkt kunna avgöra om en produkt ligger i farozonen eller inte för tillväxt av till exempel Listeria. Metoden är även användbar i andra sammanhang, t ex för att säkerställa textur och konsistens, risk för missfärgning och optimering av smaker. Under vårt heldagsseminarium får du god bakgrundskunskap, information om hur tekniken fungerar och möjlighet att prova på mätinstrumenten.

  • När: Torsdag 26 april 2018, kl. 9.30 - 16.00

  • Anmälan: Anmäl dig senast 16 april på formuläret längst ner på sidan. Ange ”Seminarie Vattenaktivitet” i rutan för kursnamn.

  • Var: Food Diagnostics lokaler hos RISE på Frans Perssons väg 6 i Göteborg
    Vägbeskrivning

  • Kostnad: 1 950 SEK/ person. 1 600 SEK per deltagare vid anmälan av flera deltagare från samma företag

  • Mer information: Ring oss på 031-335 13 62 eller maila

  • Läs mer om vattenaktivitet här >>

Seminarieprogram

09.30 Kaffe och en god smörgås.

10.00 Grundläggande mikrobiologi och tillväxtfaktorer - Föreläsare Birgitta Bergström, RISE

• Vad behöver bakterier för att växa?

• Vilka blir riskerna?

• Hur kan man förebygga tillväxt?

10.50 Water activity at a glance – Föreläsare Marcus Bernasconi,
Novasina Schweiz

• What is water activity?

• Technology

• Applications

• Instrumentation

11.50 Kvalitetssäkrad lunch

12.50 Workshop

13.40 Food Diagnostics kunskapsområden – Föreläsare Hanna Tidblom, Food Diagnostics

• Vattenaktivitet

• Mikrobiologi

• Hygien

14.30 Erfarenheter från användare

En möjlighet att få höra hur några användare arbetar med vattenaktivitet och vad de har för nytta av resultaten.

15.30 Sammanfattning och diskussion

16.00 Slut för dagen


Presentation av föreläsarna

Birgitta Bergström, RISE.

Birgitta har 25 års erfarenhet av arbete med mikrobiologiska frågeställningar i livsmedelsindustrin. På RISE arbetar Birgitta med frågor kring mikrobiologisk problemlösning, hygien och spridningsvägar, mikrobiologi vid produktutveckling och alternativa rengörings- och desinfektionstekniker i nära samarbete med livsmedelsindustrin.

Marcus Bernasconi, Novasina Schweiz.

Novasina was founded in 1958 and is the world leading producer of water activity instruments. Markus is the director of sales and has many years of experience in the field.

Hanna Tidblom, Food Diagnostics.

Hanna har arbetat som produktspecialist på Food Diagnostics sedan 2010, och har tidigare arbetat på mikrobiologiskt laboratorium.



Vi hoppas få se dig hos oss för en givande dag!

Anmälan